Cabaret

Youp van 't Hek

Licht

Youp van ’t Hek brengt Licht

Youp van ’t Hek laat nooit zo heel veel los over wat hij in een nieuwe show gaat doen. Misschien hoeft dat ook niet. Youp is Youp en dat is genoeg. Veel meer dan een titel krijgen we dan ook niet: Licht. Past goed bij Youp. De ‘grote zaken’ in een ander licht zetten en ze van hun zwaarte ontdoen. Dat is zijn werk, zegt Youp regelmatig. Daarvoor is hij op de wereld. Even dacht hij erover om zijn nieuwe programma Youp Light te noemen, maar dat was toch iets te eigentijds. Daarom gewoon: Licht. Zelden dekte een titel zo goed de lading.

Van Joseph Jacobus Maria via Joep naar Youp

Youp van ’t Hek (Naarden, 1954) wordt geboren als Joseph Jacobus Maria, roepnaam Joep. In 1973 zet een vriendin met een zwarte viltstift een ‘P’ op zijn t-shirt met de tekst ‘We help you’. Vanaf dat moment noemt Joep zich Youp. Na een onfortuinlijke middelbare-schoolcarrière heeft hij dan al besloten cabaretier te worden. Tien jaar lang doet hij dat met Cabaretgroep Nar (waar hij zijn latere vrouw Debbie Petter ontmoet), vanaf 1983 solo.

Youp van ’t Hek: cabaretier en columnist

Ruim 30 jaar staat hij nu solo op de planken. Acht oudejaarsconferences maakte hij voor de VARA. En al 25 jaar schrijft hij wekelijks de zaterdagcolumn voor NRC Handelsblad. Jaarlijks worden zijn columns gebundeld. Vier miljoen exemplaren gingen van de boekjes inmiddels over de toonbank, waarmee Youp behalve de succesvolste cabaretier ook de succesvolste schrijver is van ons land. De verklaring: Youp weet altijd de vinger precies op de juiste plek te leggen, maar houdt het daarbij altijd licht.