Klassieke muziek

Marietta Petkova

Preludes

De Preludes van Chopin en Rachmaninov behoren tot de mooiste romantische pianomuziek. Poëtische verstilling, razende virtuositeit, vlinderachtige lichtheid en diepe emotie, alles komt voorbij in een organische aaneenschakeling van muzikale miniaturen. In luttele seconden wordt de luisteraar meegevoerd naar een wonderlijke wereld vol fantasie en emotie. Laat dat maar aan de virtuoze Almeers-Bulgaarse pianiste Marietta Petkova.

Preludes van Chopin, Rachmaninov en Bach


Oorspronkelijk was de Prelude een muzikaal voorspel, een improvisatie met een vrije vorm, om sfeer te scheppen. Bach gebruikte haar als inleiding tot zijn beroemde fuga's. Gaandeweg werd de Prelude een zelfstandige compositie. Het bekendst zijn die van Chopin, die in navolging van Bach vierentwintig stuks aaneenreeg tot één betoverende spanningsboog. Ook Rachmaninov componeerde uiteindelijk 24 Preludes, waarin hij de Russische ziel volledig blootlegt. Marietta Petkova brengt deze schitterende pianojuwelen als geen ander over het voetlicht.

Meer over Marietta Petkova


In de internationale muziekwereld neemt pianiste Marietta Petkova een bijzondere plaats in. ‘De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten’ (NRC Handelsblad). De internationale pers prees haar "witgloeiende poëzie", "verbijsterende virtuositeit" en "grenzeloze verbeeldingskracht"..