Klassieke muziek

Het Hoofd van Haydn

Een programma dat je geen moment los laat.

Haydn die zelf zeer kritisch was over zijn eigen composities, had één stuk waar hij zich zo mee verbonden voelde dat het zijn wens was dat het op zijn eigen begrafenis uitgevoerd zou worden. Echter toen Haydn overleed viel Napoleon net Wenen binnen en Haydn werd overhaast begraven zonder dat het langzame deel van zijn Trauer symfonie zou klinken. Ook toen hij 11 jaar later een officiële herbegrafenis kreeg werd zijn laatste wens niet vervuld. Wel bleek zijn hoofd gestolen te zijn….

Het Apollo Ensemble brengt in dit programma de laatste wens van Haydn in vervulling, de Trauer symfonie zal in z’n geheel klinken. Daarnaast staan op het programma het hele fraaie pianoconcert no 9 van W.A.Mozart met de bijnaam Jeunehomme, de symfonie Passione, eveneens van Joseph Haydn en de symfonie in B van CPE Bach (ook een Sturm und Drang symfonie)

Het verdwenen hoofd heeft de schrijver Theun de Vries geïnspireerd tot het schrijven van een boek over het onderzoek naar de verdwijning. Daarmee brengt hij Wenen eind 18 de eeuw tot leven. Het Apollo Ensemble geeft ter gelegenheid van haar 25 jarig jubileum dit boek opnieuw uit mét een Cd daarin waar natuurlijk ook de Trauer symfonie op staat.

Apollo Ensemble - David Rabinovich, artistiek leider
Soliste: Marion Boshuizen, fortepiano