Klassieke muziek

Dutch String Collective Schubert

'Schubert'

Dit seizoen speelt het Dutch String Collective ‘Schubert’, een muzikale voorstelling waarin het dramatische levensverhaal van de sympathieke componist Franz Schubert wordt verteld. Het is het verhaal van het grote muzikale talent, van het vriendelijke, publiek schuwe genie. Het verhaal van de niet heel knappe maar aimabele persoon, die vooral graag bij zijn vrienden was en die stierf op zijn 31ste.  

‘Schubert’ is een prachtige voorstelling, die niet alleen recht doet aan een aantal hoogtepunten uit Schuberts kamermuziek, maar die ook een aangrijpend beeld schetst van zijn korte leven en zijn fascinerende persoonlijkheid" (Wenneke Savenije in 'De Nieuwe Muze').

Het idee voor deze bijzondere voorstelling is van violiste Marieke de Bruijn. Zij bezocht Schuberts geboortestad Wenen en raakte gefascineerd. “Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart. Tijdens zijn leven werd hij alleen als groot talent erkend door zijn vrienden maar verder volledig overschaduwd door Beethoven en de populariteit van Italiaanse opera in Wenen”. Aan de hand van brieven, biografieën die later over hem geschreven zijn en teksten van de liederen vormt zich het verhaal van Schuberts leven. 

In de voorstelling horen we de mooiste en beroemdste stukken van Franz Schubert, maar ook repertoire van andere componisten die een rol speelden in zijn leven, zoals Beethoven en Mozart. Uitgevoerd door een ensemble van uitmuntende musici, het Dutch String Collective met pianist Jonathan Waleson. Concept, idee en tekst: Marieke de Bruijn. Advies: Ruut Weissman.

“.....in al zijn simpelheid een voorstelling die zowel theatraal als muzikaal grote potentie heeft om luisteraars van alle leeftijden en uit alle lagen van de maatschappij te interesseren voor die bijzondere Schubert en de prachtige muziek die hij heeft nagelaten" (Wenneke Savenije in De Nieuwe Muze).

Dutch String Collective

Jonathan Waleson – piano
Marieke de Bruijn – viool
Jan Erik van Regteren Altena – viool
Mark Mulder – altviool
Antonis Pratsinakis – cello
Jos Teeken – cello