Cabaret

Mo Hersi Oudejaarsconference

De eerste zwarte comedian in Nederland met een oudejaarsconference is Mo Hersi uit Almere. In december 2018 gaat de voorstelling genaamd EGO van start in zijn woonplaats Almere, “de mooiste stad van Nederland”.

Deze oudejaarsconference is “anders dan andere” , vertelt Mo Hersi. “Het is een mooie combinatie van cabaret, spoken words en muziek.” Hersi hoopt Almere hiermee “voorgoed op de kaart te zetten.” 

Net als elke traditionele oudejaarsconference komen gebeurtenissen aan bod. “Wat ik anders doe, is mijn verhaal vertellen vanuit mijzelf; een Afrikaanse Almeerder met een veel te groot ego.” Mo Hersi wil theaterbezoekers daarbij op komische en inspirerende wijze met zijn wereld verbinden. 

De 33-jarige is in Ethiopië geboren en is als ex-vluchteling bekend geworden als ‘The Messenger’ en verbinder van Nederland met zijn voettocht van 800 kilometer door Nederland. Daarnaast is hij ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland en Ambassadeur diversiteit van de Vierdaagse Nijmegen. Hersi zet zich graag in voor meer verbinding en diversiteit in Nederland. “Hoe meer culturen met elkaar delen, hoe rijker we Nederland samen kunnen maken.”

Nooit eerder gedaan

Het verbaasde hem dat een oudejaarsconference anno 2018 “nog nooit is gedaan door een comedian van kleur in Nederland”. Hersi: “Dat is vreemd, want er is genoeg aanbod in Nederland. Howard Komproe heeft in 2014 wel een nieuwjaar-conference in Toomler Amsterdam gehouden, maar er was nog niet eerder een oudejaarsconference door een zwarte comedian gedaan.”  Hij vervolgt: “Vele grote namen zoals Jandino Asporaat, Jörgen Raymann, Roué Verveer, Murth Mossel, Najib Amhali, Fuad Hassan, Ali B, Eric van Sauers, Soundos El-Ahmadi, Jasmine Sendar en Jetty Mathurin... nog geen van hen heeft dit gedaan.” Mo Hersi gaat naar eigen zeggen “al deze mega sterren nu voor”. Met een knipoog besluit hij: “Dat past ook helemaal bij de naam van de voorstelling: EGO.”

In augustus start de repetitie; eind december gaat EGO in première. Daarna gaat Mo Hersi door Nederland toeren met de oudejaarsconference die “Almere met heel Nederland gaat verbinden”. 

Regie: Raymi Sambo ;

Comedyschrijvers: Mo Hersi & Fuad Hassan;