Weet waar je koopt

Dagelijks kopen duizenden mensen kaartjes voor concerten, theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en andere evenementen via internet. Wat velen niet weten, is dat er naast de officiële online verkooppunten ook veel websites zijn die op grote schaal kaarten opkopen en doorverkopen met als enig doel het maken van winst.

Als bezoeker betaal je via deze websites – vaak onbewust – veel meer voor een toegangskaart dan de oorspronkelijke prijs. Soms anderhalf tot drie keer meer dan de artiest of organisator van een evenement vraagt. Ook blijkt dat niet alle kaarten gegarandeerd toegang geven tot het evenement. Hoog tijd om duidelijk te maken waar je je kaartje wél moet kopen, zodat je niet teveel betaalt én zeker weet dat je een evenement ook binnenkomt.

Het doorverkopen van tickets is van alle tijden. Maar door de komst van internet en het steeds groter worden van de evenementenbranche, heeft het doorverkopen van tickets met winstoogmerk een enorme vlucht genomen. Een ontwikkeling waar de hele culturele branche onder te lijden heeft.

Waarom deze campagne?
Het idee van deze campagne komt voort uit de continue stroom van telefoontjes en mails van bezoekers die, zonder zich hiervan bewust te zijn, veel te veel hebben betaald voor hun toegangskaarten. Bezoekers komen veelal via Google of andere zoekmachines bij opkoopbedrijven terecht die geen connectie met de artiest of de organisatie hebben, maar wel kaarten verkopen voor meer dan de oorspronkelijke prijs. Door termen als officiële kaarten, de laatste kaarten, betrouwbaar en veilig, denken veel bezoekers dat ze bij het officiële voorverkoopadres zijn beland.

Dat er meer wordt gevraagd voor een kaartje, wordt op de meeste sites pas duidelijk zodra het ticket in huis is. Niet alleen bezoekers hebben last van deze doorverkoop van kaarten met winst, het is ook veel artiesten, organisatoren, locaties en festivals een doorn in het oog. Artiesten proberen bewust de prijzen voor hun voorstellingen en concerten laag te houden. Het is immers belangrijk dat culturele evenementen voor iedereen toegankelijk blijven. Bezoekers die teveel betalen voor hun ticket gaan dit geld niet meer uitgeven aan andere concerten, aan de bar van de zaal of aan de merchandising van de artiest. Ook wordt het extra geld dat wordt verdiend door doorverkoop niet geïnvesteerd in de branche, zo vloeit steeds meer geld weg uit de cultuurindustrie, wat niemand ten goede komt.
 
Omdat het onderscheid tussen officiële en niet-officiële verkooppunten voor het publiek zo moeilijk te maken is, betalen veel bezoekers niet alleen teveel, maar helpen onbedoeld het doorverkopen van tickets met winst in stand te houden. De Nederlandse poppodia, Mojo Concerts, VNPF, VSCD en de VVEM hebben daarom de handen ineen geslagen en zijn de publiekscampagne Weet Waar je Koopt begonnen om het Nederlandse publiek duidelijk te maken waar ze hun kaarten het beste kunnen kopen.

Waar kan ik wel veilig theaterkaartjes kopen?
Eigenlijk heel eenvoudig. Tickets voor theatervoorstellingen koop je bij het theater! Vrijwel alle theaters, dus ook Kunstlinie Almere Flevoland, geven ieder jaar omstreeks mei hun brochure met het aanbod voor het nieuwe theaterseizoen (september t/m juni) uit. Kort daarna start de kaartverkoop via onze website. Populaire voorstellingen raken snel uitverkocht dus zorg dat je er tijdig bij bent!

Mocht je vragen hebben over de van kaartverkoop bij Kunstlinie Almere Flevoland kun je altijd contact met ons opnemen via de Ticketshop via 036 84 55 555 of via ticketshop@kaf.nl.

Bij de volgende sites kunt u wel veilig kaarten bestellen.
- Het theater zelf
- Eventim – voorverkoopadres van onder meer de musicals van Joop van den Ende Theaterproducties
- De Nationale Theaterkassa – voorverkoopadres voor diverse theaters
- Last Seats – Verkoopt in goede samenwerking met, maar liefst 70 theaters alle voorstellingen waarvoor 4 dagen voorafgaand aan de start nog plaatsen voor beschikbaar zijn.
- Trioticket.nl – Een officieel verkoopkanaal voor theater en entertainment.
- Musical.nl – De online ticketshop voor theater en entertainment

Waar moet ik geen kaarten kopen?
budgetticket.nl, onlineticketshop.nl, worldticketshop.nl, tickets4u.nl, tickets123.nl, QQtickets.nl, ticketunlimited.nl, ticketforsale.nl, tickets2buy.nl, ticketshier.nl, pepetickets.nl, getmein.nl, 4alltickets.nl, tickets4events.nl, easytickets.eu, rang1tickets.nl, deticketservice.nl, aatickets.nl, seatwave.nl, getmein.nl, viagogo.nl, 24hourtickets.nl, kaartverkoop.nl, eventem.nl, euroteam.net, ltaticketservice.nl, stadiontickets.nl, besteltickets.com, concertkaartjesonline.nl, ticketsmarkt.nl, ticketparadijs.nl, www.ticketnet.biz, www.ticketstop.nl, www.ticketdirect.nl, www.tickets.nl, ticketsnederland.nl, www.protickets.nl, www.ticketloket.com, www.giggotickets.nl, www.4alltickets.nl, www.ticketstudio.nl , sterrentickets.nl Let op; deze lijst verandert voortdurend.
 
Alleen met tickets die zijn gekocht via de formele en erkende organisaties u geen risico om te veel te betalen. Kunstlinie Almere Flevoland is niet verantwoordelijk voor kaarten die gekocht zijn via niet-officiële verkoopkanalen.

Meer informatie www.weetwaarjekoopt.nl