Zuiderzeestrijders

In 2018 vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. Met de Zuiderzeewerken ontstond de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Almere ontving haar eerste bewoners in 1976.  

Onze stad heeft als luxe de mogelijkheid tot het schrijven van geschiedenis. Het is een jonge bruisende stad vol met ambitieuze strijders. En met de viering van het 100-jarige bestaan van de Zuiderzeewet heeft KAF 20 van deze Zuiderzeestrijders geportretteerd. 

In samenwerking met Almeerse fotograaf Richard Terborg zijn we op zoek gegaan naar Almeerders met een leuk, uniek of aangrijpend verhaal die hebben gestreden voor en in de stad. Het zijn jonge ondernemers, creatieve talenten, maatschappelijk werkers, conciërges, acteurs, voetballers en ontwerpers. Mia Stik is bijvoorbeeld een van de door ons uitgekozen Zuiderzeestrijders. Ze heeft een eigen atelier in Almere, ontwerpt theater kostuums voor grote theaterproducties en begeleid ook nog eens jongeren met dezelfde artistieke droom naar het professionele vlak. Alle strijders zijn verschillend, maar delen hun trots voor Almere.

Om deze Zuideerzeestrijders een podium te geven, koos Richard Terborg ervoor om het bekendste schilderij De Nachtwacht na te bootsen. Richard: “Toen ik de Zuiderzeewet googlede kwam er een oud schilderij in de stijl van Rembrandt naar voren. Ik zie overeenkomsten tussen de stadswachters die geportretteerd zijn op De Nachtwacht en onze Zuiderzeestrijders. Het zijn dan wel geen stadswachters die boetes uitdelen, maar stadswachters van de geschiedenis en kunst van Almere. Met dit project wil ik hun verhalen en talenten delen.”

Naast de gezamenlijk foto, zijn er ook losse portretten van de Zuiderzeestrijders te bewonderen en is er een korte documentaire gemaakt. 

Binnenkort vind je hier de openingstijden van deze expositie.

Houd onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor updates en schrijf je in voor de KAF EXPO nieuwsbrief!