Grote Tiny Publieksmanifestatie

Almere een hele week in de ban van Tiny Housing

Van zaterdag 30 september tot en met zaterdag 7 oktober staat de Grote Tiny Publieksmanifestatie gepland in het Homeruskwartier in Almere Poort. Tijdens deze eerste Tiny Housing manifestatie van Nederland is het BouwEXPO-veld naast de Homerusmarkt open voor iedereen die geïnteresseerd is in deze woonvorm. De huisjes die op dat moment af zijn, kunnen bezocht worden en de bedenkers zijn aanwezig om hun ideeën toe te lichten.  Ook zijn er dan nog huisjes in aanbouw, leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom Tiny Housing?

Het project Tiny Housing ging vorig jaar van start met een ideeënprijsvraag die openstond voor iedereen. Uit maar liefst 245 inzendingen heeft de jury destijds 25 winnaars en zogeheten runners up geselecteerd. Twaalf initiatieven brengen hun idee naar realisatie. Deze zijn deels al geplaatst, en  worden deels de komende maanden in aanbouw genomen. Almere laat zo zien dat er vraag is naar Tiny Housing en het vrije gevoel van klein wonen. De kleine huisjes met een maximaal bruto vloeroppervlak van 50 vierkante meter staan volop in de landelijke belangstelling. Almere wil, samen met het Woningbouwatelier, verkennen of het mogelijk is een serieuze bouwstroom van kleine huizen mogelijk te maken. Wethouder Herrema: “Het hoeft ook geen grote bouwstroom te worden, maar ik weet wel dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen. Daarbij groeit het aantal éénpersoonshuishoudens. Ik benader dit dan ook vanuit de innovatiekant en kijk er zakelijk naar. Biedt deze woonvorm antwoorden of aanknopingspunten op maatschappelijke vraagstukken, zoals het vluchtelingenprobleem, het tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare woningen? Ik denk van wel.”

Programma

Op zaterdag vindt de opening plaats van deze Tiny Housingweek en gedurende de week kunnen de huisjes, waarvan de helft in aanbouw zal zijn, bezocht worden, er wordt een documentaire van Robert Wiering vertoond over de ontwikkeling van Tiny Houses en de initiatiefnemers geven presentaties. Ook zal gedurende de publieksmanifestatie de Stichting Tiny House Nederland een programma met zo'n 10 extra huisjes en diverse workshops organiseren, met als slotstuk op zaterdag 7 oktober de Tiny House Nederland Jamboree! Kom alles te weten over Tiny Housing op de uitgebreide informatiemarkt en tijdens het sprekersprogramma van de Jamboree.  KAF organiseert  rondleidingen en kinderworkshops. En, Platform31/RVO organiseert samen met Almere op 3 oktober een congres voor professionele belangstellenden. Het exacte programma zal op de website van de BouwEXPO Tiny Housing geplaatst worden.

Toelichting op Tiny Housing door KAF architectuurgids hier te boeken.

Maak je  keuze en meld je aan op: ticketshop@kaf.nl ovv naam, datum en tijd.
Kosten € 0 Vol = vol!

 • Za 30 september 13-14 uur of 14-15 uur
 • Zo 1 oktober 13-14 uur of 14-15 uur
 • Ma 2 oktober 13-14 uur
 • Di 3 oktober 13-14 uur
 • Woe 4 oktober 13-14 uur
 • Do 5 oktober 13-14 uur
 • Vrij 6 oktober 13-14 uur
 • Za 7 oktober 13-14 uur of 14-15 uur

Architectuurwandeling ‘zelfbouw’ in Almere poort boek je hier ovv naam, datum. Kosten € 5,00 (maximaal 15 personen)

 • Za 30 september 13-14 uur
 • Vrij 6 oktober 13-14 uur
 • Zat 7 oktober 13-14 uur

Deze manifestatie wordt door de gemeente Almere georganiseerd in samenwerking met Stichting Tiny House Nederland, Kunstlinie Almere Flevoland , Platvorm31 en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), het Woningbouwatelier en Almere 2.0.

Meer informatie op: http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl/