Dagtocht 25 jaar experimenteel en duurzaam bouwen

You Are Here Tour

Architectuurhistoricus JaapJan Berg, onafhankelijk publicist en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening & kwaliteit, verzorgt bij deze tour een inleiding (45 minuten) over het ontstaan en het belang van experimentele wijken in Almere.

Na de inleiding gaat de tour over tot de praktijk: per touringcar nemen we u mee langs 25 jaar alternatief bouwen. Eerste stop is De Eenvoud (derde experimentele wijk in Almere uit 2008). Adri Duivesteijn, toenmalig wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen, zei “Het project symboliseert waar Almere voor staat: architectuurvernieuwing, ruimte voor innovatie en verrassende initiatieven en experimenten.”

Hierna gaat de tour verder naar De Realiteit (1986), een wijk voor ongewoon en duurzaam wonen.
Hoe staan de gebouwen er anno 2020 bij en hoe duurzaam zijn de huizen? De route vervolgt naar De Buitenkans (een ecologische wijk uit 2005-2007): houtskeletbouwhuizen met sedumdak, zonneboilers, wandverwarming en groene erfafscheidingen. De Regenboogbuurt (BouwRai 1994) komt ook aan bod: de enige woonwijk ter wereld waar kleur zo’n belangrijke en essentiële rol speelt.

De tour eindigt bij De Fantasie (trendsetter uit 1982). Creatieve omgang met materiaal, constructie, vormgeving en woonvorm. En dat allemaal zonder fundering.
Goed geïnformeerde gidsen leiden u rond en vertellen in de bus.

Duur van de tour: 240 minuten

Blijf op de hoogte van al onze KAF EXPO activiteiten!
Schrijf je in voor de KAF EXPO nieuwsbrief.