Première Space Waste Lab by Daan Roosegaarde

Première

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space waste; delen van afgebroken raketten en satellieten. Dit afval kan, door botsingen met onze satellieten of door onderlinge botsingen tussen afvaldeeltjes, nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet echt hoe ze dit probleem moeten oplossen.

Op vrijdag 5 oktober presenteert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde samen met zijn team van experts de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Door middel van een live performance, met verticalen lijnen van licht tot op een hoogte van 200 tot 2000 kilometer, wordt de aarde met ruimteafval verbonden. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aanwezigheid van ruimteafval boven ons benadrukt. De licht performance visualiseert 1% van real-time roterende space waste en kan na zonsondergang op geselecteerde weekenden op de Esplanade worden waargenomen.  

Space Waste Lab is een living lab dat ondersteund wordt door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het is de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval, niet alleen als een bedreiging maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. De living lab bestaat onder andere uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een ​​nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. De tweede fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Daan Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee? Space Waste is de smog van ons universum.”

Naast Space Waste Lab, zal een speciaal onderwijs-, film-, praat- en expo-programma getiteld “Space @ KAF” de ruimere context van Space beslaan. 

Space Waste Lab maakt deel uit van Roosegaarde’s grotere visie en recht op Schoonheid. Een woord dat met zijn tweeledigheid gaat over verwondering en verbazing over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers, makers, NGOs en overheden – het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en creëren van een schone leefomgeving.

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATA LIVE PERFORMANCES NA ZONSONDERGANG (GRATIS TOEGANG)
5-6 oktober 2018, 9-10 november 2018, 7-8 december 2018, 18-19 januari 2019

KAF (Kunstlinie Almere Flevoland)
Esplanade 10, 1315 TA Almere

OVER DAAN ROOSEGAARDE

Roosegaarde studeerde af aan het Berlage instituut met een master in de architectuur. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op waar hij samen met een team ontwerpers en ingenieurs werkt aan een betere toekomst. Samen ontwikkelen zij ‘Landschappen van de Toekomst’, slimme duurzame prototypes voor de steden van morgen. Roosegaarde is uitgeroepen tot Young Global Leader bij het World Economic Forum en Kunstenaar van het jaar 2016 in Nederland. In 2018 is hij samen met André Kuipers en Eveline Crone ambassadeur van Weekend van de Wetenschap.

Geschiedenis en toekomst van ruimteafval in kaart gebracht door ESA:
https://vimeo.com/285737830

https://vimeo.com/285737840