Porous City

VERNIEUWENDE HOOGBOUW

Vijf torens van LEGO®-steentjes; vijf torens die aan alle kanten open zijn en er toch allemaal anders uitzien.  Ooit waren er zestien van deze torens, nu nog negen waarvan er hier vijf zijn opgesteld. Het zijn voorbeelden van vernieuwende hoogbouw.

In Almere werd in 2006 een nieuw stadscentrum geopend naar het masterplan van Rem Koolhaas (OMA). Hij gaf Almere de noodzakelijke hoogbouw aan het Weerwater. Hiermee doorbrak hij de uitgestrektheid en zorgde voor reliëf in het stedelijk landschap. Het vormt de skyline van Almere. 

De hoogbouw in Almere en de torens van LEGO-steentjes vertegenwoordigen twee verschillende manieren van hoogbouw.

De vijf torens van LEGO-steentjes zijn in 2012 gebouwd door studenten van de TU Delft in opdracht van The WHY Factory. Deze denktank van bureau MVRDV doet research naar architectuur en stedenbouw. Ze stellen zichzelf steeds vragen.

  •          Waarom zijn gevels van hoogbouw gesloten?
  •          Kun je gevels op een andere manier construeren?
  •          Zijn daar speciale technieken voor nodig?
  •          Hoe verhouden massa en leegte zich ten opzichte van elkaar?
  •          Wat gebeurt er als je de gevels ‘opent’ ?

De studenten openden de gevels en maakten prototypen met LEGO-steentjes. Er ontstonden hele nieuwe gevelstructuren. Door dit onderzoek hebben we een andere visie gekregen op hoogbouw. Eén van de gevolgen van het onderzoek is dat er meer licht, lucht en ruimte in hoogbouw is.

  •          Zijn er nog andere gevolgen voor hoogbouw als je de gevels opent?
  •          Zijn er praktische toepassingen met open gevels?
  •          Waar staan die en wie heeft ze ontworpen?

KAF wil de inwoners van Almere informeren en inspireren met de architectuur van de stad. Maar ook met bijzondere projecten. Daarom hebben we deze iconische torens naar Almere gehaald. Met deze expositie bieden we de mogelijkheid om onze eigen stad op een andere manier te bekijken.  En met deze expositie stellen we de vraag: ‘hoe wil jij wonen’?

Aan de tentoonstelling is een educatief programma gekoppeld. In presentaties delen de ontwikkelaars van het onderzoek uit 2012 hun ervaringen met ons. Kunstenaars geven inspirerende workshops gebaseerd op de verhoudingen massa/leegte. We dagen jongeren uit om op dezelfde manier torens te bouwen als de studenten uit Delft. Hierbij is de ‘8 noppen challenge’ de rode draad.

Bezoek deze mini expo dagelijks t/m 21 maart 2018.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met The Why Factory en het Science Centre Delft.