Over KAF EXPO

Almere is de jongste architectuurstad van Nederland en daar zijn we trots op! KAF EXPO organiseert daarom bijzondere projecten over onder andere architectuur, stedenbouw en landschap. Met inspirerende presentaties, tentoonstellingen en excursies werpen en delen we vanuit KAF EXPO een nieuwe blik op de stad.

De volgende projecten kun je aankomend jaar van KAF EXPO verwachten:

STAD VAN LEGO®

Heb jij je stad al eens goed bekeken, want Almere is bijzonder en uniek in zijn architectuur. Het is de jongste architectuurstad van Nederland en daar zijn wij trots op. Zó trots dat we je hem willen laten zien in LEGO®! We vroegen één van de 13 Lego Certified Professionals (Dirk Denoyelle) ter wereld om een unieke stadsmaquette te bouwen. Nooit eerder in de geschiedenis van LEGO werd een stad uit LEGO-steentjes nagebouwd. Tot nu! De gehele stadsmaquette is af en gratis te bezoeken in Kunstlinie Almere Flevoland. Spot de Almeerse landmarks, herken gebouwen uit jouw wijk en natuurlijk de overbekende skyline van Almere.

ARCHITECTUUR STUDIO

Ontdek LEGO als nooit tevoren. KAF Expo opent tegelijkertijd met Stad van LEGO als eerste in de wereld een Architectuur Studio waar iedereen in een van de workshops zelf aan de slag kunnen met LEGO Architecture®. Ben je fan, bewonderaar of professional, het maakt niet uit: je ontdekt je talent in onze studio!

HOUSE OF ARTS

Op 27 januari is House of Arts geopend, onze eerste tentoonstelling van KAF Expo met werk voor en door Almere en Flevoland. We koesteren onze eigen kunstenaars; 'Flevoland’s finest' en daarom brengen we een gevarieerde expositie waarin we kunst, architectuur, street art en design van internationaal gerenommeerde kunstenaars uit jouw regio in de spotlight zetten. Ook nu laten we je graag ontdekken dat Almere ook op het gebied van de kunsten in de hoogste regionen meedoet. Je hoeft dus nooit ver om werk van topkunstenaars te zien.

TOURS

Wil je je eigen stad ook van binnen en van buiten leren kennen? Of wil je Almere vanaf het water beleven? Ga dan mee met een van onze inspirerende rondleidingen door de stad. We voeren je langs onze wereldberoemde architectuur, langs zelfbouwprojecten en Tiny Houses, door natuur en polder. Fietsend, varend of lopend. Onverwachte verhalen, geschiedenissen, dromen en ambities passeren de revue. Oftewel, voor ieder wat wils!

Verder ook van KAF EXPO:

Tiny Housing
Dag van de Architectuur
KiDD Excursie
Dak van KAF
Iconen van Almere

Dak van KAF (ism met Windesheim)

Vanaf februari 2016 is KAF opdrachtgever van twee comakerships voor studenten van Hogeschool Windesheim. In tweetallen wordt gewerkt aan verschillende uitdagingen: één groepje bestudeert de mogelijkheden van de vergroening van het dak van KAF. Hierbij ligt de eerste prioriteit bij het berekenen van de constructie, de belasting- en ontwerpmogelijkheden. Deze comaker strekt zich uit over meerdere jaren, met de focus op het jaar 2022. Dan wil KAF de verbindende groene, stapsteen zijn tussen Centraal Station en het Floriade-terrein.

De tweede groep buigt zich over het vraagstuk hoe een bestaand ontwerp van een spiraalvormige toren, ontworpen door ir. Gert-Jan de Jong, volgens cradle-to-cradle-principes, daadwerkelijk tot realisatie kan komen op de hoek van het terras en Esplanade. Zij moeten een praktische handleiding schrijven, waarin stap voor stap wordt uitgelegd, hoe deze Spiral Toren in september 2016 echt te gaan bouwen. De uitvoering zal (onder professionele begeleiding) in handen van Almeerse jongeren liggen.