Educatief Programma Why the Caged Birds Sing

In het educatief programma Contrast duiken de leerlingen onder begeleiding van een Museumdocent van Kunstlinie in het onderwerp discriminatie.

Wat is hun eigen achtergrond en welke ervaringen hebben zij met discriminatie of buitensluiting? Hoe leeft dit bij hun klasgenoten?

Over de streep met De Koutkist

Zoals gewoonlijk bieden we bij het bezoek een interactieve rondleiding door de tentoonstelling aan in combinatie met een workshop. In de workshop ontdekken de leerlingen hoe vooroordelen en stereotypen aan de basis kunnen liggen van discriminatie, zoals homofobie, seksisme of racisme. Bijna iedereen is in zijn leven wel eens buitengesloten of zelfs gediscrimineerd. Het is pijnlijk om afgewezen te worden om wie je bent. Misschien voel je je verdrietig, machteloos of woedend. Je kan het gebeurde negeren of ervan weglopen, maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Als we een verandering willen zien in onze maatschappij, zullen we in gesprek moeten gaan met elkaar. In de workshop doen we dat door middel van De Koutkist.

In De Koutkist zitten vragen die samengesteld zijn in samenwerking met diversiteitsexperts en docenten. De leerlingen mogen tijdens de workshop zelf vragen toevoegen die zij belangrijk vinden om te bespreken wanneer we het hebben over discriminatie.

En dan is het tijd om te kouten! Kout is het woord voor een babbeltje, een gesprekje. Dat doen we in de werkvorm ‘Over de Streep’. Leerlingen worden hierin uitgenodigd om op een veilige manier hun gevoelens en ervaringen te delen, waarbij zij zelf volledig in controle zijn over hoeveel zij delen.

Na afloop gaat De Koutkist met de klas mee terug naar school, zodat het gesprek op school vervolgd kan worden.

Het programma is geschikt voor leerlingen vanaf PO groep 7 en ouder. Het programma is te boeken in de periode 7 september t/m 15 november 2020.

Meer weten over dit programma of meteen boeken? Stuur een mailtje naar educatie@kaf.nl of vul het online reserveringsformulier in, dan nemen we snel contact op!

Gratis Tool De Koutkist!

Naast het educatieve programma voor het onderwijs bij ons op locatie in Kunstlinie, stellen we onderwijzers, ouders en verzorgers in de gelegenheid kennis te maken met De Koutkist. Download nu de gratis kit waarmee je in de klas of thuis een eigen Koutkist kunt maken. De tool is dé laagdrempelige manier om het gesprek over dit complexe onderwerp met elkaar aan te gaan.

DOWNLOAD DE KOUTKIST