Tentoonstelling Why the Caged Birds Sing

Wereldwijd ontketent de moord op George Floyd (opnieuw) luid protest tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland laten duizenden betogers hun stem horen. Op 14 juni maakten zo’n 3000 Almeerders een vuist tegen racisme in ons eigen land. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie Almere Flevoland verzamelde de protestborden en ging op zoek naar de verhalen achter de borden. Deze borden vormen de basis voor de nieuwe tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ , te bezoeken vanaf 9 september in Kunstlinie.

Met kunst als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld, wordt er in de tentoonstelling aandacht besteed aan kunstenaars als Iris Kensmil, Akwasi, AiRich, Florian Frey, Rossel Chaslie & Fabrice Jongeneelen en Richard Kofi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen in het werk zijn. Daarbij wordt er een inkijkje gegeven in hun maakproces en waarom zij ervoor kiezen, om wat hen beweegt te uiten in de vorm van kunst.

Via de beeldende kunst keren we vervolgens weer terug in Almere. Foto’s van het protest, gemaakt door documentaire fotograaf Geronimo Matulessy en protestborden vormen het decor voor de persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest. Dit geeft inzicht in de impact van racisme op individueel niveau. Het is een spiegel voor introspectie en springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

De tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ is te bezoeken t/m 15 november 2020. De tentoonstelling is geopend van woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. Voor deze actuele tentoonstelling kunt u zelf bepalen hoeveel u wilt betalen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws rondom de tentoonstelling!

U kunt als volgt een ticket/tickets bestellen:

  • Kies de datum van uw voorkeur
  • Klik vervolgens op bestel tickets
  • Kies uw gewenste tijdstip tussen 12.00 en 17.00 uur. U reserveert een tijdslot van een half uur. In die periode kunt u arriveren in onze Kunsthal.
  • Bepaal zelf uw ticketprijs. Voor deze tentoonstelling mag u zelf bepalen hoeveel u voor uw tickets wilt betalen. Ook heeft u de mogelijkheid om na uw bezoek een donatie te doen in cash. Tijdens het bestellen kunt u ná het invoeren van uw e-mailadres (stap 4) aangeven hoeveel u voor uw bezoek aan Why the Caged Birds Sing wilt betalen.
  • Heeft u gezondheidsklachten? Blijf dan thuis en ruil uw tickets tijdig om voor een nieuwe datum. Lees voor uw bezoek ook onze aangepaste huisregels

>>>Kik hier om direct uw ticket/tickets bestellen<<<

Educatie
Voor het onderwijs (vanaf PO groep 7) bieden wij educatieve programma’s aan bij deze tentoonstelling vanaf 7 september. Klik hier voor meer informatie.

 

Pers reactie
Almere, 10 september 2020

Via de media hebben wij de reactie van de PVV op onze tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ vernomen. Of beter gezegd: de reactie op het feit dat Akwasi deel uitmaakt van de kunstenaarsselectie.

Sommige kunst is met een uitsluitend esthetische reden gemaakt. Het merendeel van de kunst gaat dieper dan dat en reflecteert op de belevingswereld van de kunstenaar en op de maatschappij. Juist die kunst vinden wij relevant om te tonen, omdat dit leidt tot interessante (innerlijke) dialogen bij de beschouwers en bij ons als instelling. Daarbij gaat het er niet altijd om dat we het eens zijn met de boodschap van ieder kunstwerk dat we tonen. Een tentoonstelling is geen politiek programma, maar biedt ruimte aan reflectie op onze wereld met kunst als vertrekpunt. En dat schuurt soms, maar dat is natuurlijk ook de functie van onze Kunsthal. Wij nodigen politici van harte uit om in de toekomst een tentoonstelling die vragen oproept te bezoeken en een gesprek met ons aan te gaan.

De voor de tentoonstelling geselecteerde gedichten van Akwasi zetten geenszins aan tot geweld. Zij bieden een zeer ontroerend inzicht in hoe racisme ook de leefwereld van kinderen kan raken.