Dag van de Architectuur 2018

Groei van de stad

Almere bruist en is volop in beweging. Dat kan ook niet anders. In ongeveer veertig jaar is het aantal inwoners gegroeid naar meer dan 200.000 en is Almere uitgegroeid tot de 6e stad van Nederland. Wellicht heb je de groei van dichtbij mee mogen maken. Van het eerst gebouwde stadsdeel Almere Haven in 1976 tot de nieuwe stadsdelen Almere Oosterwold en Almere Pampus in de afgelopen jaren. En wat dacht je van de grote veranderingen in het centrum? Almere heeft nu één van de grootste winkelcentra van Nederland. Kortom, de stad is enorm gegroeid en zal voorlopig nog blijven groeien.

Een groeiende stad betekent een stijgende woningvraag, toenemende mobiliteit en meer behoefte aan recreatie. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van ruimtelijke vraagstukken in Almere.

Tijdens de Dag van de Architectuur 2018 laten we je kennismaken met de Almeerse architectuur. Op welke manier wordt er in Almere gebouwd voor de huidige bevolkingssamenstelling? Hoe willen onze kinderen in de toekomst wonen? Is er voldoende aandacht en aanbod voor de woonbehoeftes van senioren? En hoe gaan we in Almere om met duurzaamheid? Met Growing Green Cities, Tiny Housing en de Floriade kijken we alvast vooruit.

Bekijk hieronder het volledige programma:

 

ZATERDAG 2 JUNI

Urban Run & Walk i.s.m. Trim Slim Almere en Run 2Day             08.45  - 10.30 uur

Op een sportieve manier de architectuur van Almere bewonderen doe je tijdens de Urban Run & Walk. Samen met een KAF Architectuurgids wandel je door de bebouwde omgeving en kom je meer te weten over het stadscentrum. De hardlopers worden naar bijzondere locaties geleid, waar actieve opdrachten worden gegeven.

Leden van Trim Slim en Run 2Day hoeven zich niet aan te melden; ben je geen lid van een van deze clubs en wil je toch meedoen, meld je dan aan via: expo@kaf.nl Deelname is gratis.

Meer info

 

Kinderatelier: Mijn huis van de toekomst                                       10.00 – 12.00 uur

De toekomst in de ogen van onze kinderen. Hoe ziet die eruit op het gebied van architectuur? Kinderen zijn de toekomst, daarom is het zo belangrijk dat ook zij meedenken aan hoe zij later willen wonen. Laat je kinderen op kleine schaal met LEGO meebouwen aan de wijk van de toekomst.  Leeftijd vanaf 6 jaar.
Meld je aan via: expo@kaf.nl Deelname is gratis

Meer info

 

Floriade Maquette van LEGO®-steentje                                          13.00 – 17.00 uur

Bouw mee aan de Floriade Maquette van LEGO-steentjes! In 2022 zullen we het groenste stadsfeest van de toekomst beleven: de Floriade. Een wereldtuinbouwtentoonstelling precies tegenover het stadshart, aan de andere kant van het Weerwater. Deze tentoonstelling zal uiteindelijk ook een nieuwe, groen stadswijk opleveren. Om je een idee te geven hoe dat eruit komt te zien, mag je zelf meebouwen aan de grote Floriade maquette van LEGO-steentjes.
Meld je aan via: expo@kaf.nl Deelname is gratis

Voorafgaand aan de bouw van de maquette zal stedenbouwkundige Ria van Dijk (gemeente Almere) vertellen hoe de wijk er uit gaat zien; waar komen bomen, hoe hoog wordt de bebouwing en verhoudt het terrein zich in hoogte ten opzichte van de omgeving? Rond 16.00 uur zal de maquette duidelijk reliëf hebben gekregen. We sluiten de dag in KAF af met een gezamenlijke aankondiging over toekomstige architectuurprojecten door Jeroen van de Wiel (directeur van KAF) en Tjeerd Herrema. Blijf je ook nog even hangen voor de borrel in de City Lounge?

Meer info

 
Mini-Manifestatie Tiny Housing 

De Tiny Housing Movement groeit. Steeds meer mensen hebben behoefte aan een vrijer en duurzamer leven. Een Tiny House kan in deze behoefte voorzien. Maar welke stappen moet je ondernemen om kleiner te gaan wonen?

Tijdens de Mini-Manifestatie Tiny Housing doen een aantal eigenaren hun deuren voor je open. Je krijgt uitgebreid verslag over de verschillende huisjes die op de BouwExpo staan. Je mag in sommige huisjes zelfs een kijkje nemen!

Er zijn twee shifts: 14-15 uur en 15:30-16:30 uur. KAF-architectuurgidsen leiden je vakkundig rond. Inschrijving voor deze unieke gelegenheid is verplicht. Mail naar expo@kaf.nl.

Meer info


Young Artists                                                                                15.00 – 17.00 uur

Geniet van live schilderkunst creaties van de kunstenaars van Art Meetup Almere op de Esplanade voor KAF en in de CityLounge. Zij laten zich inspireren door het gebouw van KAF en vertalen dit naar het platte vlak. Hoe zal het eruit komen te zien? Spetterend van kleur als de theatervoorstellingen of monochroom als een ‘Witte Tempel’? Kom ze checken en doe mee, als je durft…
Doorlopende performance.

Bijzonder persmoment in CityLounge van KAF:                               17.00 uur

 

ZONDAG 3 JUNI

Senioren wonen in Almere                                                           10.00 – 14.00 uur

Zijn er nu en in de toekomst wel voldoende geschikte huisvestingsmogelijkheden voor senioren in Almere? Voldoet het huidige aanbod of moeten we op zoek naar alternatieven waarbij aandacht voor het sociale aspect meer op de voorgrond treedt? Vele inwoners van de stad zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Lex Burgersdijk (bestuurslid Stichting MHVA) geeft een inleiding waarna in een workshop een heus seniorencomplex zal worden uitgewerkt in LEGO-steentjes, geïnspireerd op hofjes en andere voorbeelden. Wil je meepraten en meedoen?
Geef je op via: expo@kaf.nl; er zijn 50 stoelen vrij. Inclusief lunch. Deelname is gratis.

 Meer info